Trençkot
Trençkot, su geçirmez bir kumaştan yapılmış, içi astarlı ceket çeşididir. Filmlerdeki bazı sahnelerde, özellikle havaalanında, elinde deri çantası, gözünde güneş gözlüğü ile havalı havalı yürüyen kadın oyuncuların üzerinde gördüğümüz boyu biraz uzun olan ceketleri trençkota örnek olarak verebiliriz.
Genellikle kruvaze, geniş yakaları ve çıkarılabilir ısı yalıtımlı astarı vardır. Klasik modellerde ise ayak bileklerinin hemen üstünden diz üstüne kadar çeşitli uzunluklarda üretilir. Günümüzde pek çok modeli olan trençkotu kadınlar sıkça tercih etmektedir.
Trençkotun Kumaşı ve Şekli Nasıl Olur?
Geleneksel gabardin trençkot, pamuk/viskon ya da polyester/viskon karışımı pamuk tipi ipliklerden, su geçirgenliği az olan kumaşlardan üretilir. Kalın kumaştan içi astarlı olarak üretilen trençkot su geçirgenliği az olsa da tamamen su geçirmez değildir. Bu noktada trençkot yağmurluk ile karıştırılmamalıdır. İçinin astarlı olmasından dolayı yer yer pardesü olarak da geçmektedir.
Klasik olarak 10 tane ön düğmeli bir kruvaze olan trençkotlar geniş yakalara, fırtına klapesi ve düğme ile kapanan ceplere sahiptir.
Bileklerde yağmur suyunun kollardan girişini önleyen kemer benzeri kayışlar vardır. Omuzlarda ise üzerine rütbe gösteren (ordu subayları için) apoletlerin takıldığı ve yine düğme ile kapanan kayışlar bulunur. Deriden veya kendi kumaşından kalın bir kemeri de vardır.
Trençkotlar, tarihte İngiliz askeri kıyafeti ve askeri istihbarat giysisi olarak geçmekteyken; ünlü bir marka ile birlikte günlük hayata, kadınlara ve tüm dünyaya yayılmıştır. Askeri bir kıyafet olarak üretildiğinden dolayı, ilk olarak Ordu subayları için haki renkte üretilmiş olan dış giysinin günümüzde birçok modeli ve rengi bulunmaktadır.
Trençkot Ne Zaman Giyilir?
Trençkotlar, her ne kadar kuru tutma amacı ile üretilip bu özelliği ile ön plana çıksa da astarlı olması ve kumaşının da soğuk havalarda sıcak tutabilecek kadar kalın olmasından ötürü mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda giymeye uygun olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda fazla sıcak olmayan havalarda terletmeyeceği için ilkbahar aylarında da tercih edilebilir. Esas üretim amacı kuru tutmak olduğundan dolayı, özellikle yağmurlu havalarda giyilmesi daha çok tercih edilmektedir.